IUI (intrauterine insemination) – umetna inseminacija

Kako poteka

Pri tem postopku seme ob najprimernejšem času za zanositev umetno vnesemo v ženska rodila. Semenu olajšamo pot do jajčeca, saj se izogne neugodnemu okolju nožnice.

Poteka lahko v spontanem ciklusu ženske ali z blažjo hormonsko stimulacijo. Rast foliklov se spremlja z ultrazvokom, na podlagi tega spremljanja pa se tudi potrdi ali sproži ovulacija (s stop injekcijo).

Za metodo se uporabi seme, ki se ga prej pripravi tako, da se semenčice loči od semenske tekočine. Semenska tekočina, ki predstavlja večino ejakulata (95 %), bi namreč lahko povzročila močno krčenje maternice (zaradi prostogladinov) ali pa alergijsko reakcijo, v maternico pa bi lahko zanesli tudi bakterije. S to ločitvijo se dobi vzorec gibljivih semenčic, ki se jih lahko poljubno koncentrira. Semenčice se v votlino maternice prenese s posebno cevko s katetrom za inseminacijo.

Navadno se opravi s svežim vzorcem semena, lahko pa tudi z zamrznjenim semenom ali semenom darovalca.

Postopek je podoben navadnemu ginekološkemu pregledu. Je neboleč in ne zahteva protibolečinskih sredstev.

Uspešnost metode

Metoda ima približno 10% uspešnost.

Prednosti, slabosti

+ Manj invazivna metoda od IVF, izvedena v spontanem ciklusu ali z manj hormoni.

+ Lahko se jo ponavlja v zaporednih mesecih.

– Relativno nizek odstotek uspešnosti metode.

– Veliko parov po poskusih IUI vseeno potrebuje metodo IVF.

Za koga je primerna

Za pare, kjer ima moški seme slabše kakovosti ali težave z ejakulacijo ali ženska neredno ovulacijo. Primeren je tudi za ženske z imunološkim faktorjem neplodnosti.

Navadno se ne ponavlja več kot trikrat in ne opravlja pri ženskah, starejših od 40 let. Prav tako se ne opravlja pri parih, kjer ima ženska neprehodne jajcevode ali hujšo obliko endometrioze ali moški zelo slabo seme.